събота, 17 септември 2016 г.

Подобряване и поддържане на вашите умения при каране на едноместен sit-in каяк.


Както обясняваме често, да караш каяк е лесно. Качваш се и тръгваш. Не е като колелото, което подкарваш след като падаш известно време. Но както при колелото, едно е да можеш да караш, а друго, да умееш да караш.  За какви базови умения говорим при каяка?
  • Правилно и ефективно гребане напред, което изключва риска от нараняване и ви натоварва по-малко. 
  •  Гребане назад, което е особено полезно при маневриране, излизане от тесни пространства и отдалечаване от опасни места. При неправилна техника много хора се обръщат.
  •  Ниско и високо подпиране с греблото (low / high brace). Тези технички предотвратяват обръщане особено при по-сериозни странични вълни и накланяне на каяка над равновесната точка.
  •  Техники за маневриране с греблото и накланяне на каяка като: преден рул, който се използва за бърз завой на скорост, заден рул за поддържане на курса при сърфиране, странично предвижване  и др. 
  •  Спасителни техники с един, два или повече каяци. Това умение ще ви позволи да се качите сам отново в каяка, ако сте се обърнали, да можете да се качите, ако друг каяк ви оказва помощ, респективно да оказвате помощ. 
  •  Ескимоско превъртане. Това е едно особено полезно умение, благодарение на което ще продължите да гребете след като сте се обърнали, без да се налага да излизате от каяка и да се прибягва до спасителните техники.
Трябва ли да умеем всички тези неща, за да караме каяк? Абсолютно не! Ако ще карате винаги близо до бряг с много подходящи места за излизане, в хубаво, топло време , спокойни води и ако не ви човърка да задобреете, вероятно ще спрете да четете нататък.
Като всяко друго умение и при каякинга то се постига с желание, знания и постоянство.

За желанието:  За това отговаряте Вие. Ние можем да се опитаме да Ви мотивираме. 

За знанието: Извинете за клишето, но да знаеш и да можеш са две различни неща. Знания могат да се добият от многобройните клипчета в интернет, статии и книги. Когато се учех за пръв път да правя ескимоското превъртане, изгледах и и изчетох всичко по въпроса. След това се опитвах да го направя, като дори анализирах грешките си с помощта на камера, закрепена за палубата на каяка. В крайна сметка се получи…след  1 година. От друга страна, след време научихме начинаещ  за рекордните  40 минути!  Разбирате накъде бия нали?
Има държави, като Великобритания, където не можете да карате самостоятелно морски каяк, без да сте минали курс на обучение при сертифициран инструктор.  Въпреки, че при нас не е така, си даваме сметка, че подобен регламент се основава на здрава логика. 

За постоянството: След като се научих да правя ескимоското се успокоих, че съм постигнал успех. Представете си изненадата ми, когато пробвах отново след половин година и нищо не се получи.  Добре е придобитите умения да се упражняват постоянно и при всяка възможност. Така мускулите и двигателният апарат „помнят“ как трябва да се извърши дадено движение. Мисленето с главата надолу под водата не помага особено :)

Ние самите продължаваме да се учим и упражняваме. Например, когато смених каяка си с друг модел,  по-труден за превъртане, се оказа отново, че ескимоското не се получава от първия път. Наложи се да подобря техниката си така, че превъртането да се получава  с всеки каяк.
От 2016 г. Воден Хоризонт започна да предлага освен традиционните каяк екскурзии и тридневни обучителни курсове в Гърция за начинаещи и по-напреднали.  Целта на някои хора да се включат в една каяк екскурзия е да решат, дали каякингът е тяхното хоби.  Обучението е за тези, които са решили, че е!


Няма коментари:

Публикуване на коментар