събота, 30 април 2016 г.

За дължината на каяка и реката

Връщаме се отново в нашия блог след дълго отсъствие. Причината не беше в нежеланието, а в липсата на време. Сега времето не е повече, но пък желанието да споделим е по-голямо и да, знам какво написах :). 

Често хората търсят при нас морски каяци, а възнамеряват да карат само по сравнително бързи наши реки като напр. Марица,  Места, Черни Лом или долна Арда. Не че изборът на морски каяк е непременно лош, но ...нека поясня първо няколко термина.
  • Морски каяк е сравнително дълъг sit-in каяк (над 470 см). Той може да бъде универсален, туристически или не, с различна стабилност, но с потенциал за скорост и изминаване на големи разстояния за кратко време. Той може да се кара не само в морето, разбира се.
  • Туристическият каяк побира повече багаж за многодневни преходи. Той може да бъде по-къс или по-дълъг, морски или не, обикновено е стабилен, но важното е да има голяма товароносимост. Дори ако не е "морски каяк", той също може да се кара в морето, но при по-умерени и контролирани условия.
  • Каякът за бърза (бяла) вода е къс (под 300 см), много маневрен, но не е предвиден да носи нещо повече освен вас. Той не е туристически, нито морски, нито бърз. Като цяло, да прекосяваш с него язовир например, си е жива мъка, но е ненадминат за целта си.
 Да речем, че пускате сравнително бавно течащи реки (не бяла вода) и същевременно искате да вземете багаж с вас, да спрете, да опънете палатката, да извадите всички онези неща от сухите багажни отделения на каяка, които ще направят къмпингуването приятно .. е значи няма да е каяк за бърза вода.  Може би морски?

Да поразсъждаваме за реката. Българската река тече в една посока. Когато се спускаме по нея, ни носи течението. Ние трябва единствено да направляваме посоката, да избягваме препятствията и да имаме относителна спрямо течението скорост (тоест да гребем), ако използваме рул за маневрите. Трябва ли ни в този случай бърз каяк? Помислете и върху това: колкото по-бързо се движим по река с препятствия (дървета, камъни, плитчини и т.н.), толкова по-маневрен трябва да е каяка, за да ги избегнем навреме. Няма време. И тук идва най-важното: колкото по-дълъг е каякът, толкова е по-тромав при завой, ако не е на скорост. За скоростта вече стана дума нали?

В сравнително бързо течаща река, усилията ни отиват предимно в маневри, за да останем в главното течение, да изберем течение, да избегнем препятствия или да излезем на брега, което не винаги е лесна работа. Но не и да гребем така, както бихме гребали в морето!

Вижте пример за излизане на брега в река. Ако не държите да се забиете в брега (често камъни) на скорост, трябва първо да обърнете срещу течението и да гребете (понякога много яко) срещу него под ъгъл, поне докато излезете от главното течение. Така ще акостирате бавно, но сигурно. Завоят на 180 градуса изисква най-дълго време и в този смисъл е добре да го правите с къс каяк. Ако сте фен на реката със средна скорост на течението, помислете си за туристическите каяци със средна дължина: нито много къси, за да се озорите с тях в бавното течение или в спокойна вода, нито много дълги и неповратливи. Можете да вземете багаж с вас. Освен в реката можете да ги карате навсякъде другаде при съответните ограничения, но такива има винаги нали?

Ще намерите някои подходящи каяци за целта като Riot Quest 10HV или Riot Enduro 12 на страницата ни bg-kayak.com.

Както винаги сме насреща при въпроси и се радваме на коментари.Няма коментари:

Публикуване на коментар