понеделник, 15 октомври 2012 г.

За каяците за развлечение

Край, реших, че е крайно време да напиша нещо за така наречените каяци за развлечение (recreational kayaks) - подценявани, надценявани, но рядко правилно оценени в нашия още млад и затова неориентиран пазар. Разгледах, така да се каже отстрани, съдържанието в нашия сайт за продажба - www.bg-kayak.com - и видях, че сме писали повече за морските / туристически каяци и с това влияем, без да сме искали, на избора на потребителите. Не можем да продаваме каяци, без да обичаме да караме каяци, не можем да съветваме, без да влагаме емоции и не можем да променим нашите предпочитания. Но можем да Ви предложим една друга гледна точка, която е също вярна.

Какво тогава е каякът за развлечение и какви са неговите предимства?

Границата е малко размита, но се приема, че каяците за развлечение са по-къси от 3,70 м. и са сравнително с морските каяци по-широки (68 - 77 см.). Още, каяците за развлечение не са оборудвани стандартно с кормилна система или скег. Броят на багажните отделения е по-малък и като цяло побира по-малко багаж.

Какво следва от всичко това?
- Това, че каякът е по-широк означава, че се управлява по-трудно с наклон на тялото. От друга страна, в каяка за развлечение ще се чувствате по-стабилни, именно защото той е по-широк! Трябва ли Ви тогава да го контролирате с движения на тялото?
- Това, че каякът е по-широк и по-къс, ще ограничи максималната Ви скорост, но пък Ви дава по-добра маневреност. Трябва ли Ви наистина скорост? Ще карате ли днес 20 км?
- Липсата на рул и скег ще Ви затрудни да поддържате курса при силен вятър. Ще излизате ли далеко от брега при силен вятър?
- Относно багажа: Колко дълги преходи ще правите? Колко багаж Ви трябва? Ще нощувате ли няколко нощи на палатка?

Ако отговорите са НЕ! вижте сами предимствата, които предлагат каяците за развлечение:

- по-малка тежест за носене
- по-малък размер за съхранение
- забавление за цялото семейство, защото и дете ще може да кара каяка под Ваш надзор
- Фитнес, защото скоростта няма отношение към натоварването
- може да сте напълно начинаещ и каякът ще Ви "прости" всички грешки
- оборудване, немислимо за морските каяци като: висока и удобна облегалка, просторен кокпит за лесно влизане и излизане, опция (стойки) за риболов

И накрая: всичко зависи от това за какво Ви трябва каяка. Ако е за забавление през уикенда на местния водоем при хубаво време, за осмислено прекарване на почивката на море, като гребете за удоволствие и фитнес в залива (различно от скуката на плажа, която убиваме с бира), за спускане по бавно течащи реки - то не си струва да дадете доста повече пари за морски / туристически каяк, защото Ви трябва именно каяк за развлечение!

Не мога да се въздържа да не направя аналогията: Ако карате кола само в града и се возите например сам, ще си купите ли нещо подобно на автобус?

И ако още не сте убедени, вижте щастливите лица на хората, при тест на някои от нашите каяци за развлечение.

Camden 120 на тест на езерото Панчарево

Manitou II на Власинското езеро

Heron 11XT на езерото Панчарево

Няма коментари:

Публикуване на коментар