неделя, 3 март 2013 г.

Тест на каяк Point 65 Tequila

Температурата на въздуха е около нулата, а водата е 4 градуса. Чудесно време за каране на каяк! Ще кажете: тези хора май са сбъркали екипировката, че и мястото. Вместо ски - каяци и вместо Пампорово - язовир Огняново. Може и да е така, ако нямате подходяща екипировка за каране на каяк през зимата и най-вече търпението да тествате нов каяк чак напролет.



Каякът е Tequila от шведския производител Point 65. Това, което го прави уникален, е че се сглобява от модули. Предимствата на тази конструкция са четири.

1. Многофункционалност: едноместен и двуместен каяк по желание.
Ако вземете напр. двуместен каяк, той се състои от 3 модула. Когато съедините само крайните 2 модула, получавате едноместен каяк. А сега се запитайте: ако вземете двуместен каяк, винаги ли ще имате компания, когато искате да гребете? Разбира се, има несглобяеми двуместни каяци като Malibu Two или Malibu Two XL, които можете да карате и сами с преместване на седалката в средно положение. Но те си остават пак толкова тежки за пренасяне, особено от един човек.

2. Удобство при пренасяне
Модулите на Tequila се пренасят поотделно, като всяка част тежи около 12 кг, което не е проблем за сам човек. Ако сте двама ще пренесете 3 модула, като единият човек ще се върне за втори курс за третия модул или ще сглобите каяка предварително и ще го пренесете за дръжките на един курс. Ако сте сам ще направите 2 курса. Ако нямате още каяк, повярвайте ми, че удоволствието е в карането, не в пренасянето!

3. Лесно съхранение
Модулите могат да се пренасят с асансьора, да се се съхраняват в мазето или на балкона, без да заемат много място. Ако нямате гараж или двор, ще оцените тази опция високо. Първите ни каяци бяха дълги по 4 м. и ги издърпвахме и спускахме с въжета от терасата всеки път! Аз поне мога да оценя това предимство.

4. Лесно транспортиране
Ако имате подходящ автомобил - комби или пикап, можете да пренасяте каяка вътре, като свалите задните седалки.

Всичко до тук добре, а сега някой ще попита: Аз този каяк няма само да го пренасям и съхранявам! А как върви?

Е, това искахме да разберем и ние при температури около нулата на яз. Огняново.



Каякът се сглобява най-лесно във водата. Може и на брега, но почвата трябва да е относително равна, за да е лесно напасването на модулите. Справихме се с тази задача без проблем (наистина е лесно).

Качих се по навик в каяка с техниката за качване в sit-in каяк, за което ми се смяха. Бях забравил, колко стабилен може да е един sit-on-top каяк. Въпреки сравнително малката си широчина (75 см) Tequila се оказа много стабилен, както при леко гребане, така и на максимална скорост, защото не излиза на "глисаж".

Относно скоростта: успяхме да вдигнем 8,6 км/час скорост според GPS. Носът на каяка вдига при това вълна, която оказва съпротивление. Но това беше очаквано, в предвид дългата само около 3,80 м. ватерлиния (гранична корпусна скорост). Това, което не очаквахме, беше доброто ускорение и начинът, по който каякът поддържаше праволинеен ход, дори при максимална скорост и вятър от около 15-20 км/час.

Единственото неудобство, което изпитахме, беше заради липсата на облегалки. Тестът показа, че облегалката е задължителна за комфорта при този каяк. Затова Tequila ще се продава като комплект с облегалките, включени в цената на каяка.

Нашият извод: Tequila е чудесен каяк за развлечение, било то в язовира или на морето. Макар, че не e създаден за скорост, каякът се представя добре. Маневреността е добра, стабилността ще се хареса на начинаещите. Tequila не е за сърфиране или излизане на големи вълни или екстремен каякинг. По-скоро си го представям като полезна придобивка за забавление на цялото семейство и спорт през празниците на близкия язовир или почивката на море.

Относно цени и характеристики на каяка, вижте в сайта на Воден Хоризонт: Tequila Tandem или Tequila Solo


от Петър Дойчинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар